BREZPLAČNI TEČAJ UJEMANJA STAV – 1. KORAK

Za koga je ta metoda?

Ta metoda je za vsakogar, ki je starejši od 18 let, ima stalno prebivališče v Sloveniji in ima za to tudi ustrezno dokazilo (potni list, osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje), ter si želi že z nekaj minutami ali urami dela na dan (odvisno od tega kako te bo to delo pritegnilo) zagotoviti nekaj 100 € dodatne žepnine ali solidno dodatno mesečno plačo. 

Če se v zgornjem opisu najdeš, potem nadaljuj z branjem, ki ti lahko spremeni življenje, tako kot ga je meni.

Kaj je ujemanje stav?

Če si prišel/a na to stran iz članka o ujemanju stav ali osnove že poznaš, lahko ta odstavek izpustiš.

Ujemanje stav je metoda igranja športnih stav brez tveganja. Z izrabo bonusov, ki jih spletne stavnice ponujajo, si igralci zagotovijo dobiček tako, da pokrijejo vse možne izide športnega dogodka. 

Na wikipediji je ujemanje stav (Matched Betting) definirana nekako takole: »Ujemanje stav je tehnika igranja športnih stav, ki jo uporabljajo posamezniki za ustvarjanje dobička iz bonusov, ki jih ponujajo stavnice. Splošno velja da gre za metodo brez tveganja, saj se za ustvarjanje dobička uporablja matematična enačba in ne sreča.« 

Ker so vsi ti enostavčni zapisi in definicije strokovno oblikovani, lahko povzročijo zmedo pri začetnikih, zato bomo v nadaljevanju korak za korakom predstavili za kaj pravzaprav gre. 

Ker bo potrebno naučeno prenesti v prakso, stavnice pa so zelo redko prevedene v slovenščino, bom pomembna poimenovanja ohranil v angleščini. Tako boš lažje razumel/a praktičen del tega tečaja. 

Stava v bistvu mnenje dveh ljudi, ki predvidevata različen izid enakega dogodka. 

Na eni strani je Grega prepričan v svojo sposobnost pitja piva in to tako močno, da je pripravljen na to staviti. Če mu dejanje uspe in res »eksa« liter piva, bo stavo dobil. 

Vendar stava ne bi bila stava, če nebi Jaka predvideval nasprotno. Da lahko govorimo o stavi, morata zmeraj obstajati dve nasprotujoči se mnenji dveh oseb. 

Prva oseba stavi na dogodek za katerega predvideva, da se bo zgodil (bo deževalo, bo spet pohano za kosilo, bom spil liter piva na »eks«…), druga oseba pa mora dogodek zanikati oziroma staviti, da se ne bo zgodil (ne bo deževalo, ne bo za kosilo pohano, ne bo spil liter piva na »eks«…)

Strokovna izraza za obe plati stav sta Back Bet (podporna stava) in Lay Bet (negirana stava). Grega je podpornik dogodka ali Backer, medtem ko je Jaka negator dogodka ali Layer.

Ko predvidevaš da se nekaj BO zgodilo si

-položiš

Ko predvidevaš da se nekaj NE BO zgodilo si

-položiš

Kako poteka Backing in Laying

Podroben opis teh dveh stav je razvlečen zato, ker sta po mojih izkušnjah za razumevanje ujemanja stav ta dva izraza najbolj pomembno a hkrati najtežja. Zato sem opisal obe stavni možnosti v podrobnosti še enkrat. Za primer bomo uporabili nogometno tekmo.

Back bet je običajna stava, ki jo igralec položi če igra na stavnicah kot so Bet365, Bet-at-home, e-stave… Gre torej za stavo kjer igralec predvideva, da se BO nek dogodek zgodil. 

Na primer: Fulhem BO premagal Manchester City. Če Fulham premaga Manchester City, potem igralec stavo dobi. 

Stava Lay Bet vam bo znana zgolj, če ste kdaj že igrali stave. Na nek način Lay Bet zmeraj stavi stavnica. Če pomislimo, zmeraj ko mi stavimo na nek dogodek, predvidevamo, da se bo zgodil. Če hočemo od tega zaslužiti, potrebujemo nekoga, ki ima nasprotno mnenje in nam je pripravljen v primeru, da mi zmagamo, izplačati našo nagrado. Če mi stavimo na Slovenijo (stavimo Back Bet, da bo Slovenija zmagala) in je stava na stavnici sprejeta, je istočasno stavnica položila Lay Bet in stavila da Slovenija NE BO zmagala. 

Če želimo, da je stava sprejeta, mora stavnica imeti dovolj denarja, da nam lahko naš dobiček, v primeru da zmagamo, izplača. Ko se to zgodi je stava sprejeta ali po angleško Matched. 

Stavnica je v bistvu Layer in jo je potrebno pri igranju ujemanja stav tako tudi razumeti. 

Kvote (Odds)

Kvote (Odds po angleško) so zelo enostavne za razumeti. Kot vsi ponudniki iger na srečo si tudi športne stavnice prizadevajo stave poenostaviti, saj manj kot je zmede, več je zaupanja in več je igralcev. 

Pa vendar lahko pride pri začetnikih do zmede, zato gremo lepo po vrsti. 

Kvota Beck Bet:

Stavnice uporabljajo različne matematične enačbe in algoritme, ki na podlagi preteklih dogodkov računajo kvote na posamezne prihajajoče dogodke. Kvote nato pred in med dogodkom ponudijo igralcem, ki lahko na določen izid, ki ima določeno kvoto, stavijo. 

Kvote lahko stavnica prikaže kot frakcije, denarni tok ali decimalke. Ker smo v Sloveniji skozi celoten šolski sistem uporabljali decimalke, jih bomo tudi v primeru kvot, saj bo razumevanje in računanje najlažje. 

Kvote so lahko različnih velikosti. Večja kot je kvota, manjša je verjetnost za zmago vendar je možni večji dobiček:

»Luka Zahovič bo zabil gol = 3.0«

»Zlatko Zahovič bo zabil gol = 1000.0«

»Nogometni klub Barcelona bo zmagala Ligo Prvakov = 4.5«

»Nogometni klub Olimpija bo zmagala Ligo Prvakov = 100.00«

Številke napisane krepko so kvote, ki predstavljajo kako verjetno je, da se bo nek dogodek zgodil. Veliko bolj verjetno je, da bo Barcelona zmagala v tekmovanju Lige Prvakov, kot pa Olimpija, zato je kvota za Barcelono manjša kot kvota za Olimpijo. 

Če podpreš dogodek z visoko kvoto (položiš Back Bet), je nagrada večja, vendar je tudi tveganje večje, saj je manj verjetno da se bo dogodek zgodil. Če je kvota nižja je manjša nagrada, vendar manjše tveganje. 

Poglejmo, kako si lahko izračunamo dobiček iz decimalnih kvot. 

Primer:

David stavi 10 € na zmagovalca letošnje Lige Prvakov in sicer predvideva da bo zmagala Barcelona, ki ima kvoto 4.5. 

Položi 10 € na Barcelono in stavnica stavo sprejme. Teh 10 € se imenuje Vložek ali STAKE (po angleško). Dobiček v primeru zmage pa PROFIT (po angleško in slovensko). 

Dobiček, ki ga bo David ustvaril če stavo dobi, se izračuna tako:

Torej v našem primeru:

V primeru, da David stavo dobi, mu bo stavnica vrnila njegovih 10 €, ter mu izplačala 35 € dobička. 

Ko je stavnica sprejela Davidovo stavo je vedela, da bo v primeru Davidove zmage, morala izplačati 35 € svojega denarja. Temu znesku stavnica pravi Odgovornost ali LIABILITY (po angleško). 

V tem primeru je tako 35 €:

  • za Davida dobiček ali Profit
  • za Stavnico odgovornost ali Liability

Pomen stavnih borz pri metodi ujemanja stav

Če nikdar niste igrali na stavnih borzah, pa se vam dozdeva da veste za kaj gre, se kasneje pri samostojnem igranju običajno pojavi kar nekaj vprašanj. Zato bom probal v nadaljevanju razjasniti vse običajne začetniške dvome.

Stavne borze

Stavna borza deluje malenkost drugače kot običajna stavnica. Tukaj so ljudje lahko igralci in tudi pobiralci stav. Stavna borza deluje zgolj kot tretja oseba, ki zagotovi pravično deljenje denarja po tem, ko se dogodek, na katerega se stavi, konča. Stavna borza tako nikdar ne izgubi denarja, saj ne glede na izid dogodka vzame procente od vsake dobljene stave. 

Obstajajo štiri stavne borze, od katerih lahko Slovenci uporabljamo zgolj eno: MATCHBOOK.

So vam barve iz zgornje slike znane? Razlaga Back Bet in Lay Bet je bila v prejšnjem poglavju obarvana zato, ker enake barve uporabljajo stavne borze za označevanje Back Bet in Lay bet. 

Kakšna je dejanska razlika med stavnico in stavno borzo?

Medtem ko lahko v običajni spletni stavnici staviš zgolj na to da se nekaj BO zgodilo (nekdo bo zmagal, nekdo bo igral izenačeno, nekdo bo dal gol…), lahko na stavni borzi staviš na nekaj kar se BO zgodilo (modri stolpec) ali pa se NE BO zgodilo (roza stolpec). 

Stavne borze so zgolj spletne platforme, ki omogočajo pravičen način stavljenja med ljudmi iz celega sveta. Namesto, da bi ljudje stavili zgolj proti stavnici, lahko na stavnih borzah stavijo drug proti drugemu, na kvote, ki jih sami določijo, stavna borza pa poskrbi, da gre denar v roke tistemu, ki je stavo dobil. 

Kot smo prej omenili, je potrebno vsako Back Bet enačiti ali Matched z Lay Bet, saj mora nekdo zagotoviti denar za dobiček, v primeru, da Back Bet zmaga. Tako igralci, ki stavijo na Lay Bet, zagotavljajo ustrezen denar za sprejem Back Bet, torej zagotovijo dobiček s svojo odgovornostjo.

Primer Lay stave na stavni borzi?

Primer stave na stavni borzi:

Če na stavni borzi igralec A (Backer) stavi 10 € na zmago nogometne ekipe Slovenije, ki ima kvoto 1,5, potem mora biti na drugi strani igralec B (Layer), ki prevzame vlogo stavnice in zagotovi 5 € dobička, ki bi jih igralec A prejel v kolikor bi njegova stava uspela. Torej mora igralec B zagotoviti 5 € denarja in s tem prevzame pravico da obdrži višino stave igralca A (torej 10 €), v primeru da igralec A stavo izgubi. 

Kako se računa višina vsote, ki jo more posameznik v Lay stavi zagotoviti?

Back Bet se tudi na stavni borzi računa enako kot na stavnicah. Stake se pomnoži z Odds, ki so zapisane v modrem okvirčku (zgornja večja številka), zato dodatna razlaga ni potrebna. 

Ko polagamo Lay Bet pa nas zanima predvsem koliko lahko izgubimo. Spomnimo: sedaj postanemo mi pobiralec stav, ki mora zagotoviti dobiček v primeru da Back Bet zmaga. Torej nas zanima naš Liability. Šele ko izračunamo Liability se lahko odločimo ali bo naša Lay Bet primerna ali ne. 

Svoj Liability izračunamo tako, kot smo prej računali dobiček za Gregca:

Ko položimo Lay bet se odločimo koliko denarja iz strani igralcev, ki stavijo Back Bet, bomo podprli in zagotovili ustrezen dobiček v primeru, da stavo dobijo.

Primer:

Če stavimo Lay bet 10 € na kvoto 2,5, potem smo sprejeli Back Bet igralca, ki je predlagal kvoto 2,5 in na njo položil 10 €, ter čaka, da se bo našel nekdo in njegovo ponujeno stavo sprejel. V primeru zmage igralca, ki je položil 10 € Back bet, zagotovimo 15 € denarja za njegov dobiček. V zameno za ta riziko pa v primeru, da igralec Back Bet izgubi, dobimo njegovih 10 €, ki jih je stavil. 

Kot vidimo je v primeru Lay bet višina stave, ki jo stavimo v bistvu to kar lahko dobimo, če se stava izide v našo korist. Višina denarja, ki ga lahko izgubimo, pa je določena z Liability. 

Zato je v primeru Back Bet potrebno na računu imeti znesek, ki ga želimo staviti, medtem ko je potrebno za Lay bet imeti na računu znesek, ki ga lahko izgubimo (Liability). 

Medtem ko pri Back bet višja kvota predstavlja večje dobičke vendar večje tveganje, pa je pri Lay bet ravno obratno. Večja kot je kvota, večja je verjetnost da bomo stavo dobili, vendar je večja tudi naša Liability.

Kaj pomenijo ostale številke v roza okvirčku?

Pri metodi ujemanja stav se z modrim stolpcem ali Back Bet na stavnih borzah ne ukvarjamo, saj polagamo Back Bet zgolj na običajnih stavnicah, zato se osredotočimo na Lay Bet ali roza okvirčke. Prav tako so nepomembne številke, ki se pojavljajo levo od modrega stolpca in desno od roza stolpca. 

Je pa pomembno vedeti, kaj pomenita obe številki v roza okvirčku.

Zgornja številka pomeni kvoto ali Odds za Lay Bet – kot že vemo.

Spodnja manjša številka (zraven katere stoji znak €) pa je vsota denarja, ki je v danem trenutku na stavnici na voljo za polaganje Lay Bet. Povedano drugače, igralci, ki so stavili Back Bet sedaj čakajo na Lay Bet, ki bo zagotovila dovolj denarja, da bo stavna borzo stavo sprejela. Torej lahko stavite zgolj toliko denarja na Lay Bet, kot ga je trenutno na stavnici na voljo. Da ne bo pomote: ta številka kaže najvišjo možno višino Stake in NE Liability. V primeru, da stavite enako vsoto denarja kot ga je na voljo ali manj, potem je vaša stava takoj sprejeta. 

V nasprotnem primeru boste imeli tri opcije, ki pa so bolj za izkušene igralce in se jih v metodi ujemanja stav izogibamo, saj predstavljajo tveganje in kot vemo tveganja pri ujemanju stav ne sme biti.  

V primeru, da bi stavili več denarja kot je na voljo, potem lahko:

  1. Višek stave stornirate (pomeni izguba denarja za metodo ujemanja stav)
  2. Počakate in upate, da bo še nekdo na strani Back bet položil dovolj denarja do konca tekme in bo s tem vaša stava sprejeta (se običajno zgodi če vaša vsota ni previsoka, vendar predstavlja tveganje in nepotreben stres)
  3. Dopustite sistemu da uporabi vašo vsoto za podporo Back bet na slabših kvotah (to so kvote desno od roza okvirčka in predstavljajo manjši dobiček)

V vseh treh primerih gre za dodaten stres in izgubo denarja, ki ga pri ujemanju stav hočemo odstraniti, zato se ga izogibamo in stavimo vedno toliko, koliko denarja je trenutno na voljo ali manj. 

Čestitam, uspel/a si se prebiti skozi najtežji del razumevanja metode ujemanja stav. 

Upam, da te nisem preveč utrudil in da še imaš zagon. Najbolj teoretičen del je za nama, zato se premakni na naslednji korak s klikom na spodnjo povezavo, kjer ti bom razkril skrivnost, ki jo stavnice želijo skriti.