KAKO SE LOTITI POGOJEV BONUSOV (ROLLOVER REQUIREMENTS)?

KAKO SE LOTITI POGOJEV BONUSOV (ROLLOVER REQUIREMENTS)?

Ko sem sam začel z ujemanjem stav, je bila tema »Kako se lotiti pogojev bonusov?« slabo zastopana. Vsakič ko sem poslal vprašanje v skupnost igralcev ujemanja stav, je bil odgovor zmeraj kratek in za moje pojme nepopoln. 

Kako to?

Zato ker imajo prebivalci Velike Britanije in Irske običajno boljše pogoje kot Slovenci. Tako se Angleški igralci s pogoji bonusov ne obremenjujejo preveč in tej temi ne posvečajo pretirane pozornosti. 

Za Slovenske igralce ujemanja stav, pa je izpolnjevanje pogojev bonusa na pravilen način izredno pomembno, saj lahko pri tem ko želimo pogoje izpolniti pridelamo zelo majhen dobiček ali celo izgubo, ter zapravimo ogromno časa.

Kaj so Rollover pogoji?

Ker ni prave besede v Slovenščini bomo pogoje bonusa, ki določajo kako je potrebno staviti če si želimo dobiček pri igranju z bonusom izplačati, imenovali Rollover pogoji. 

Gre za pogoje stavnic, ki se običajno glasijo takole: potrebno bo obrniti dodeljen bonus skupaj z depozitom X krat, kjer vsaka stava, ki je položena na kvoto manjšo od Y ne šteje v Rollover pogojev. 

Če razčlenimo kaj to dejansko pomeni (primer: X = 8, Y = 2.0):

 1. Staviti je potrebno 8 kratnik seštevka depozita in bonusa. Če smo položili 50 € in nam je stavnica podarila 50 € brezplačne stave, moramo staviti za 800 € stav preden lahko dvignemo denar iz stavnice: (50 € + 50 €) x 8 = 800 €
 2. Vsaka stava, ki šteje v izpolnjevanje rollover pogojev mora biti na kvoto 2.0 ali višje. To pomeni, da če bomo stavili na kvoto 1.99 ali nižje, bodo stave šle normalno skozi, vendar pa ne bodo štele v izpolnjevanje rollover pogoja. 

Vem kaj si verjetno misliš!?

Kaj pa če denar na stavnici že pri prvi stavi izgubim?

To je ideja vsakega začetnika ujemanja stav. Tako sem namreč razmišljal tudi sam. 

Če damo primer:

Položimo 50 € in jih stavimo na primerne kvote, ki jih določajo pogoji bonusa. Prav tako opravimo Lay Bet na stavni borzi. 

Če stavo izgubimo na stavnici in dobimo na stavni borzi smo na nek način denar iz stavnice prenesli na borzo. 

Sedaj dobimo brezplačno stavo v višini 50 €. Postopek ponovimo. Stavimo podarjenih 50 € na kvoto, ki jo določa bonus ter položimo Lay Bet na stavni borzi. 

Če stavo na stavnici spet izgubimo, smo prenesli celoten denar (depozit + bonus) na stavno borzo. Ustvarili smo lep dobiček in ni se nam potrebno ukvarjati s pogoji bonusa. 

Ta scenarij je za vsakega igralca ujemanja stav sanjski. 

Sedaj pa manj privlačna realnost.

Običajno si začetniki ujemanja stav želijo hitrega dobička. Tudi sem sem bil na tem mestu. Nato pa po vseh izkoriščenih bonusih, ki imajo ugodne rollover pogoje ali pogojev sploh nimajo, naletijo na stavnice ki ponujajo zelo mikavne ponudbe: 100% do 150 € na prvi depozit. 

Sam sem imel iskrice v očeh, ko sem videl takšno ponudbo. Tekom izkoriščanja ugodnih bonusov sem namreč ugotovil, da je dobiček na bonuse FREE BET (SNR) nekje okrog 50%, na bonuse FREE BET (SR) pa tja do 90% višine brezplačne stave. 

Prvi bonus v višini 150 € je tako zvenel kot med 75€ in 135 € hitrega zaslužka. Dokler me niso doleteli pogoji bonusa in to po že opravljenem pologu in opravljeni začetni stavi. 

Težave, ki te doletijo če na pogoje nisi pripravljen:

 1. Kvote na teh stavnicah se ne ujemajo kot bi si želel (ni večjih športnih dogodkov v času, ko izkoriščaš bonus)
 2. Kvalifikacijska stava je zmagala na stavnici in izgubila na borzi
 3. Ker imam zgolj nekaj 10€ ostanka na stavni borzi bom moral polagati manjše stave, ki mi bodo vzele teden ali več, preden bom dosegel pogoje bonusa
 4. Vsako stavo, ki jo bom izvedel, mi bo prinesla izgubo in bom na koncu zaslužil veliko manj od pričakovanega

Kako se lotiti pogojev bonusa kot profesionalec?

Najprej se je potrebno dotakniti verjetnosti, ki jih predstavljajo kvote. Tako boš lažje razumel/a zakaj se izkušeni igralci teh bonusov lotevajo na spodaj opisan način. 

Decimalne kvote lahko s preprosto kalkulacijo spremenimo v verjetnost: 1/kvot x 100 = ___ %

Izračunajmo nekaj verjetnosti na različne kvote:

 • 1.2: 1/1.2 x 100 = 83,33 %
 • 1.8: 1/1.8 x 100 = 55,56 %
 • 3.0: 1/3.0 x 100 = 33,33%
 • 4.0: ¼ x 100 = 25%
 • 5.0: 1/5.0 x 100 = 20%

Pri kvoti 1.2 stavnica predvideva da je kar 83,33% verjetnost, da bo ekipa s takšno kvoto zmagala. Razlika med kvotama 1.2 in 1.8 je skoraj 30 %. Nato pa se verjetnost z višanjem kvot začne počasneje nižati. Medtem ko je med kvoto 3.0 in 4.0 razlika že samo 8,33% pa je med kvotama 4.0 in 5.0 le 5% razlike. 

Ta tabela dokazuje, da imajo ekipe s kvoto 3.0, 4.0, 5.0 in več še zmeraj kar dobro možnost za zmago. Glede na razliko verjetnosti med kvotami 1.0 in 2.0 bi pričakovali, da bo verjetnost pri kvoti 5.0 še zgolj nekaj procentov, pa vendar temu ni tako. 

Temeljit prikaz verjetnosti je potreben zato, ker si skoraj vsi začetniki (vključno z mano) mislijo, da je potrebo čim prej prenesti denar na stavno borzo ter zato izbrati visoke kvote, ki bodo zagotovile izgubo na stavnici. 

Primer stave na visoke kvote

Visoke kvote na stavnici običajno pomenijo še višje kvote na stavni borzi in s tem veliko tveganje, da se ti bančna kapaciteta prevesi na stran stavnice. 

Primer: stavimo Back Bet v višini 50€ na kvoto 5.0 na stavnici in položimo Lay Bet v višini 49.18 € na kvoto 5.1 na stavni borzi (izračun smo opravili v kalkulatorju). 

Naš Liability je v tem primeru 201,64 €. 

V primeru, da na stavnici izgubimo, smo ustvarili -1,66 € izgube ter prenesli 50€ na stavno borzo, kjer si jih lahko izplačamo. 

Če pa se slučajno zgodi (in verjemi da se zgodi bolj pogosto kot si misliš), da zmagamo na stavnici, pa imamo naenkrat na stavnem računu stavnice dodatnih 250€, medtem ko nam zmanjka na stavni borzi kar 201,64 €.

Težava pri takšnem načinu igranja je zgolj v bančni kapaciteti. 

Če bi imeli na voljo denarja na pretek, potem bi se ta strategija obnesla, saj je pri kvoti 5.0 zgolj 20% verjetnost, da zmagamo. Tako da če bi stavili še enkrat znesek v višini 250 € na kvoto 5.0, bi zelo verjetno izgubili na stavnici, vendar bi za ta podvig potrebovali kar 1000 € na stavni borzi. 

Pa še sedaj ni izguba na stavnici zagotovljena. 

Zgodi se nam tako lahko, da imamo celoten denar zaklenjen na strani stavnice, na stavni borzi pa nimamo dovolj denarja, da bi lahko ponovno izvedli Lay Bet.

Ta situacija je bolj pogosta kot bi si mislil in je izredno neprijetna. 

Da bi se temu izognili, poznamo sistem, ki nam omogoči manjše izgube in bolj mirno izpolnjevanje rollover pogojev. 

Uporaba kalkulatorja v načinu »ADVANCE MODE«

Način »Advance Mode« se uporablja za:

 • Overlay: višanje višine Lay Bet za ustvarjanje manjše izgube ali večjega dobička v primeru, da zmagamo na stavni borzi
 • Underlay: zmanjšanje višine Lay Bet za ustvarjanje manjše izgube ali večjega dobička v primeru, da zmagamo na stavnici

Osnove uporabe kalkulatorja v naprednem načinu »Advance mode«

Odpremo orodje Oddsmatcher in izberemo katerikoli dogodek, saj želim, da se najprej s kalkulatorjem v tem načinu spoprijateljiš.

Jaz bom izbral nogometno tekmo med Slovenijo in FYR Macedonio. Odprem kalkulator in ga s klikom na krogec levo od »ADVANCE MODE« nastavim na napredni način uporabe. 

Nastavitev »SIMPLE MODE« je izračunala optimalno razporeditev denarja s ciljem, da ne glede na to kako se dogodek konča, dobimo isto vsoto denarja (ali ustvarimo isto izgubo). Prav tako je imel kalkulator barve, ki so označevale Back Bet in Lay Bet. 

V naprednem načinu so razvijalci smatrali, da barve več niso potrebne, zato je treba dobro prebrati kaj je Back Bet in kaj Lay Bet. 

Se pa nam je v spodnjem delu kalkulatorja pojavil drsnik, ki ga »SIMPLE MODE« ne ponuja. 

In prav s tem drsnikom lahko predimenzioniramo Lay Bet ali poddimenzioniramo Lay Bet. 

Premakni se z miško na krogec na sredini drsnika ter ga premakni v levo. 

V mojem primeru se pojavi izračun ki mi pove, da v primeru Underlay stave, kjer bi stavil Back Bet 100€ na FYR Macedonia, bi lahko stavil Lay Bet v višini 93.26 €. V primeru, da zmaga FYR Macedonia, bi tako ustvaril 38 € dobička. V primeru da zmaga moja Lay stava, pa bi ustvaril -8,33 € izgube. 

Sedaj premaknimo kroglico v drsniku na desno stran.

V tem primeru stavim Overlay stavo na stavni borzi. Back Bet je še zmeraj 100 €, medtem ko sem stavo Lay Bet povišal na 113.98 €. 

V primeru, da FYR Macedonia zmaga, izgubim 53,44 €. V primeru da Lay Bet dobim, pa ustvarim 12,04 € dobička. 

Če kalkulator nastavimo na »SIMPLE MODE« vidimo, da je najbolj optimalna razporeditev denarja takšna, da ustvarimo v vsakem primeru 0,12 € dobička (kvota na stavnici je višja kot kvota na stavni borzi in zato že s kvalifikacijsko stavo ustvarimo dobiček). 

Iz zgornjega primera sledi, da lahko že s kvalifikacijsko stavo pri uporabi naprednega kalkulatorja ustvarimo dobiček ali izgubo, vendar je sedaj veliko odvisno od sreče. 

Zato napredni način kalkulatorja raje uporabljamo za namene izkoriščanja različnih bonusov in njihovih pogojev. 

Uporabnost Overlay metode

Overlay metoda se uporablja pri bonusih kot so Free Bet if You Win at Odds of 5+. 

Več o bonusih na tej povezavi. 

Uporabnost Underlay metode

Metoda Underlay pa se uporablja za ustvarjanje dobička na bonusih, ki imajo zahtevne pogoje. 

Tako lahko zagotovimo ustvarjanje večjega dobička in boljšo učinkovitost. 

Kot sem že prej opisal, so nekateri pogoji bonusov tako dolgotrajni, da se lahko zgodi, da boš potreboval/a tudi do 48 stav preden si boš denar lahko izplačal/a. 

Kljub temu, da se sliši utrujajoče, pa temu ni tako. 

Poglejmo primer:

Stavnica ti takoj, ko položiš na stavni račun 100€ podari 50€ bonusa (ne potrebuješ kvalifikacijske stave). Če vstaviš Back Bet v višini 150 € v kalkulator, kjer je Back Bet kvota 2.0 in Lay Bet kvota 2.06, pri proviziji stavne borze 2%, dobiš izgubo v višini 5.88€.

Dobiček sedaj izračunamo tako, da od podarjene stave odštejemo izgubo: 50€ – 5.88€ = 44.12 €. 

Izračunan dobiček pa zares ustvarimo zgolj, če stavo na stavnici izgubimo. V nasprotnem primeru izgubimo Liability v višini 155.88€ na stavni borzi in dobimo 150 € na stavnici. Sedaj je naš račun na stavnici visok kar 300€, na stavni borzi pa se nam zna zgoditi, da nimamo dovolj denarja, saj je sedaj potrebo ponovno staviti, da bomo dosegli pogoje bonusa. 

Ker denarja ne moreš dvigniti dokler niso pogoji bonusa izpolnjeni, vsaka stava pa ti ustvari majhno izgubo, lahko na koncu porabiš ogromno časa, za majhne dobiček. 

Zato je potrebno namesto običajnih Lay Bet uporabljati Underlay metodo.

Primer Underlay:

Uporabimo iste številke kot smo jih uporabili v prejšnjem primeru. 

Tudi običajni kalkulator ima način »ADVANCE MODE«. Vtipkam 150 € Back Bet, kvoto Back Bet 2.0, kvoto Lay Bet 2.06 in provizijo stavne borze 2%.

Kalkulator nam izračuna tri možne načine stave:

 • Underlay: kjer je privzeta nastavitev kalkulatorja ta, da izračuna višino Lay Bet za primer, ko z zmago na stavnici ne ustvarimo ne dobička in ne izgubo
 • Standard: ustvarimo enakovreden dobiček/izgubo ne glede na izid
 • Overlay: kjer je privezata nastavitev kalkulatorja ta, da izračuna višino Lay Bet, ko z zmago na stavni borzi ne ustvarimo ne dobička in ne izgube

V našem primeru je smiselno uporabljati Underlay zato, ker če izgubimo na stavni borzi, potem ustvarimo večjo izgubo kot bi jo sicer s »Standard« predlogom, v primeru da pa zmagamo na stavnici pa ne ustvarimo ne izgube in ne dobička. 

Tako nam v primeru, da prve stave ne izgubimo na stavnici ostaja enako denarja na računu in ne ustvarjamo izgube. 

Če pa izgubimo na stavnici, pa ustvarimo večjo izgubo, vendar smo veseli prenesenega denarja na stavno borzo. 

Če stavo dobimo na stavnici, potem smo z Underlay zmanjšali Liability, ki smo jo v tem primeru izgubili in nam je zato več denarja ostalo na stavni borzi, prav tako pa nismo ustvarili izgube. Vsaka naslednja stava je lahko Underlay ali Standard, v primeru da se bodo pogoji izpolnili v naslednjih 2 do 3 stavah. 

Težji pogoji bonusa

Stavnica kot je CampoBet ponuja čudovit bonus v višini 100% do 150 €. Vendar ima v pogojih zanko, ki je prej nisem omenil.

Njeni pogoji so kar trije:

 • Obrniti je potrebno bonus + depozit 8x
 • Staviti je potrebno na kvoto 2.0 ali višje
 • Zgolj 50€ šteje v pogoje bonusa

Zadnja postavka je tisto, kar jim omogoča ponudbo bonusov nad 100€. 

Zakaj? Izračunajmo:

Če položimo 150€, nam stavnica podari dodatnih 150 €: 150€ + 150 € = 300€

Da izpolnimo pogoje moramo staviti kar: 300€ x 8 = 2.400 €.

Ker pa stava, ki velja za izpolnitev bonusa ne sme biti višja kot 50 €, se nam lahko zgodi, da bomo morali staviti kar 48 krat, preden bomo izpolnili bonus: 2.400 € / 50 € = 48.

Takšnih pogojev se lotimo s potrpljenjem. 

 1. Zelo pomembno je, da ne stavimo na ujemanje kvot manjše od 97%. Če je naše ujemanje skozi vseh 48 stav povprečno 97% pri proviziji stavne borze cca. 1.7 % (Matchbook provizija), lahko pričakujemo okrog 59€ dobička. 

Spodnja tabela prikazuje višino dobička pri povprečnem procentu ujemanja kvot po opravljenih 48 stavah v višini 50€.

Kot vidimo se pri povprečnem ujemanju kvot pod 95% že pojavlja izguba.

 1. Naslednja stvar, ki nas mora zanimati je, kakšen športni teden nas čaka.

Sam imam namreč izkušnjo, da sem ta bonus prejel v času, ko se je ravno končal velik festival konjskih dirk, tenis je bil na premoru, nogometne lige pa so bile prekinjene zaradi Kvalifikacijskih reprezentančnih tekem. Tako več kot en teden nisem dobil ujemanja kvot nad 95% in sem imel polovico svojega denarja zaklenjenega na stavnici. 

3. Zadnja pomembna stvar je izračun naše bančne kapacitete. 

V primeru, da staviš 150 € in dobiš 150 € bonusa, moraš biti prepričan/a da bo tvoja bančna kapaciteta temu kos. 

Priporočam, da imaš na voljo vsaj 6 kratnik prvega pologa na stavni borzi. Torej v mojem primeru 6 x 150 € = 900 €. Če imaš denarja še več, je še toliko bolje, saj boš lahko igral/a množico stav po 50€ naenkrat in s tem hitro dosegel/a pogoje bonusa. 

Priporočam, da kot prvo stavo zmeraj staviš celoten znesek stavnega računa tako, da uporabiš metodo Underlay. V kolikor je potrebno bonus najprej s kvalifikacijsko stavo odkleniti, je tako potrebno staviti celoten depozit. V primeru, da stavnica naloži celoten znesek bonusa takoj po pologu, pa priporočam stavo celotnega zneska (bonus + depozit) na ustrezne kvote. V kolikor je znesek visok (+100 €) ali pa je pogoj da ne velja stava višja od X€ za pogoje bonusa, stavi več stav z manjšimi zneski:

 1. Prvo stavo na stavnici izgubiš: super, ustvaril/a si majhno izgubo vendar si prvo polovico denarja prenesel na stavno borzo. Odklene se ti bonus, ki ga staviš na isti način z Underlay metodo. Če stavo izgubiš na stavnici se ti izriše nasmeh na obrazu. Če stavo dobiš na stavnici nastaviš kalkulator na »SIMPLE« način, Normal mode in igraš dokler ne izgubiš vsega na stavnici ali dosežeš pogoje bonusa (karkoli pride prvo). Zmeraj stavi na kvote med 2 in 3 z ujemanjem vsaj 97%.
 2. Če prvo stavo dobiš na stavnici, potem prestavi kalkulator na »SIMPLE« način in stavi dokler ne izgubiš vsega na stavnici ali izpolniš pogoje bonusa (karkoli pride prvo). Stavi na kvote med 2 in 3 z ujemanjem vsaj 97%.  

Zmerja je potrebno imeti na voljo dovolj denarja, da se ti denarnica na stavni borzi ne izsuši, zato ti priporočam, da kot začetnik teh bonusov ne izkoriščaš 100% pač pa igraš s 50€ do 100 €, saj se količina denarja, ki je potreben za izvedbo rollover pogojev, eksponentno viša z višino bonusa.

Problem je namreč v tem, da ne boš uspel sodelovati v lažjih bonusih, če boš imel celoten denar zaklenjen na eni stavnici. 

Zato se bolj izplača igrati bonuse s težkimi rollover pogoji z manj denarja. Stavnice, ki pa ponujajo tako velike vstopne bonuse, pa tako ali tako redno ponujajo podobne Reload Offer – je. Tako da ti za potencialnim dobičkom, ki bi ga lahko zaslužil če bi se vse poklopilo, ni treba žalovati. 

Povzetek

 • Dobro preberemo pogoje bonusa in če jih ne razumemo vprašamo stavnico, česar ne razumemo.
 • Potrebno se je spomniti, da ima kalkulator dva načina: ADVANCED in SIMPLE, ter ju uporabimo.
 • Preverimo ali sledijo dnevi večjih športnih dogodkov (če se igrajo vse večje nogometne lige, če je liga prvakov, če so svetovna prvenstva, večje konjske dirke, večja teniška tekmovanja…). Že eden od teh dogodkov običajno zadostuje.
 • Za prvo stavo bonusov, ki imajo pogoje, da je potrebno zaigrati znesek bonusa + depozita več kot 1 krat preden je možno izplačilo, zmeraj uporabimo metodo Underlay v Advanced načinu kalkulatorja.
 • Višino bonusa po navadi določimo sami s pologom, zato je potrebno biti prepričan, da bomo zmogli finančno obrniti denar v najslabšem možnem primeru (ko bomo morali do konca izpolniti pogoje bonusa).
 • Nikdar ne stavimo na dogodke, kjer je ujemanje kvot manjše od 97%.
 • Zmeraj stavimo na kvote med 2 in 3, razen če v pogojih kvota ni postavljena višje.
 • Višino Back Bet prilagodimo tako, da nam kljub zmagi na stavnici ostane na stavni borzi denarja še za vsaj za 2 do 3 stave.
 • Raje odklenemo nižji znesek bonusa in sodelujemo v ponudbah več stavnic, saj so pogoji manjših bonusov običajno veliko lažji. S tem nam bančna kapaciteta hitreje raste, denar pa je bolj razpršen in s tem bolj dostopen.

Ujemanje stav je dolgoročna igra, zato jo je potrebno pametno igrati. Raje večkrat dobivati po malo, kot upati na en veliki dobiček odvisen od sreče.

VPIŠITE SE V BREZPLAČNI SPLETNI TEČAJ

Število mest je omejeno!